Sla navigatie over en ga naar de inhoud
york, straat, gallery, interview
interviews

YorkOne interview YARDBIRDS

STRAAT presenteert met gepaste trots YARDBIRDS v.01, een duo-tentoonstelling in onze STRAAT Gallery met kunstenaars Ottograph en YorkOne. Deze tentoonstelling eert twee Amsterdamse kunstenaars die onophoudelijk muurschilderingen produceren en constant bijdragen aan de levendige buitenmuren van ons museum op de iconische NDSM-werf. De openingsreceptie van YARDBIRDS v.01 vindt plaats op zaterdag 14 mei 2022, van 17.00 tot 21.00, inclusief drankjes en live dj´s. Deze receptie is toegankelijk voor het reguliere publiek, en de kunstenaars zullen zelf ook aanwezig zijn. Om alvast in de stemming te komen spraken wij met YorkOne.


STRAAT: Je bent op jonge leeftijd begonnen met graffiti. Had je toen al het idee dat je kunstenaar wilde worden?


YorkOne: Nee, graffiti was iets waar ik mee opgroeide en wat mijn hart stal. Ik was alleen maar bezig met het ‘doen’, niet met de langere termijn. Sterker nog, mijn schoolwerk op de grafische school had er alleen maar onder te lijden.STRAAT: Van Amsterdamse punk-graff naar, zoals je het zelf op je Instagram omschrijft, Abstractypograffiti, hoe heeft jouw stijl zich gedurende je carrière ontwikkeld?


YorkOne: Na een hele tijd niets met graffiti gedaan te hebben kreeg het virus mij toch weer te pakken. Ik zag de ontwikkelingen in verschillende stijlen die graffiti doorgemaakt had, en was vooral onder de indruk van de westcoast-stijlen van Amerikaanse crews als MSK en AWR. Daar zat een bepaalde symmetrie in die mij erg aansprak. Ik begon een zoektocht naar een eigen stijl, vooral door heel veel te schetsen. Na een paar stijlen kwam ik erachter dat je met ‘gewone’, reguliere letters ook heel veel kon doen. Typografie heeft altijd al mijn interesse gehad. Meer traditionele graffiti-letterstijlen zitten natuurlijk ook vaak dicht tegen abstractie aan, dat is een beetje de sport, heb ik altijd gedacht. Hoewel het min of meer spontaan ontstaan is, is het achteraf gezien een logische combinatie. Het proces van ontdekken en ontwikkeling vind ik sowieso erg interessant.STRAAT: Deze duo-tentoonstelling met Ottograph heeft als titel Yardbirds, wat versta jij hieronder?


YorkOne: Yardbirds… Als je NDSM een yard zou noemen - het is immers een oude ‘shipyard’ -, dan fladderen Otto en ik daar wel veel rond. Vrije vogels op een yard. Zoiets?STRAAT: Hoe belangrijk is de NDSM-werf voor YorkOne?


YorkOne: Aangezien het bijna de enige plek in Amsterdam is waar je je gang kan gaan op redelijke muren zou ik zeggen: heel belangrijk. Het is heel jammer dat zo’n grote stad als Amsterdam, met zo’n rijk graffiti-verleden, zo weinig ruimte biedt aan één van de grootste vormen van vrije expressie van de laatste decennia.STRAAT: Wat kunnen we dit jaar nog van YorkOne verwachten?


YorkOne: Ik heb nog steeds het gevoel dat ik nog heel veel moet doen. Grote muren staat op de lijst, meer exposeren. Ik wil me blijven ontwikkelen.


De tentoonstelling YARDBIRDS loopt tot en met zondag 19 juni 2022 en is te bezoeken met een regulier STRAAT-toegangsticket. Uiteraard spraken we ook met Ottograph. Zijn interview vind je hier.

Tickets Tickets